Searching...
sâmbătă, 13 septembrie 2014

Un mic dejun delicios

Mic dejun delicios

Cand va treziti dimineata, aveti pofta sa serviti un mic dejun gustos si sanatos? O veche zicala spune sa mancati la micul dejun ca un rege si la cina ca un cersator. Adevarul este ca majoritatea oamenilor nu prea mananca un mic dejun adecvat si in nici un caz un mic dejun copios. 

Masa servita dimineata are rolul de a oferi energie pentru ingreaga zi. Un mic dejun ar trebui sa contina cereale integrale, alimente bogate in calciu, proteine si fructe bogate in vitamine si minerale.

Importanta micului dejun

Pentru ca este considerata cea mai importanta masa a zilei, micul-dejun este bine sa contina: 
- o portie de cereale integrale care furnizeaza organismului carbohidrati
- o portie de alimente care contin calciu 
- o portie de fructe sanatoase bogate in minerale si vitamine
- o portie de proteine, de exemplu carne sau un ou - recomandat dar nu obligatoriu 

Cand va ganditi la micul dejun, va vin in minte doar cateva alegeri, de multe ori destul de plictisitoare, dar micul dejun nu ar trebui sa fie o masa care plictiseste. 

Iata 5 motive pentru care trebuie sa serviti un mic dejun sanatos: 

- micul-dejun contribuie la stimularea si accelerarea metabolismului si prin urmare incurajeaza arderea de calorii mai degraba decat stocarea lor 

- micul-dejun creste aportul de nutrienti, iar cantitatile de fibre, de vitamine si minerale in special calciu, fier si magneziu din organism, sunt mai ridicate 

- micul-dejun ajuta la prevenirea aparitiei senzatiei de foame, iar astfel vor fi consumate mai putine calorii si alimente nesanatoase pe parcursul zilei 

- micul-dejun imbunatateste memoria si nivelul de concentrare. De asemenea, starea de spirit va fi imbunatatita la cei care se bucura de aceasta masa a zilei, in comparatie cu persoanele care nu servesc micul dejun 

- micul-dejun contribuie la mentinerea greutatii, crescand sansele de a mentine un numar sanatos de kilograme.

Cateva idei simple pentru un mic dejun

- In loc de unt sau crema de branza tartinabila, puteti manca o felie de paine prajita peste care adaugati 3 linguri de ton in care ati incorporat putina maioneza cu un nivel scazut de grasimi. Tonul este o sursa importanta de acizi grasi omega-3 si una excelenta de energie furnizata de proteine. Pentru acelasi implus sanatos poate fi consumat putin somon. 
Ar trebui sa includeti la micul dejun in fiecare zi multicereale integrale (daca le achizitionati din comert, preferabl ar fi sa alegeti un tip care contine cat mai putin zahar) care sa va ofere 25-30 de grame de fibre. 
- Micul dejun nu trebuie sa fie plictisitor. Poate sa contina fructe feliate, iaurt, cereale integrale, clatite sau paine din cereale integrale. Toate acestea pot fi combinate si se pot amesteca cu propriile toppinguri (recomandat ar fi ca acestea sa nu contina cantitati mari de grasimi).

O alta idee de meniu pentru micul-dejun este sa se amestece 1/2 jumatate de cana de unt de arahide cu 1/4 ceasca de lapte degresat uscat, 3 cesti de cereale zdrobite si 2 linguri de miere. Se amesteca bine, se toarna cate o lingura din compozitie in folie de plastic si se baga la frigider. Peste cateva ore pot fi consumate alaturi de o cana de lapte degresat.














0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!