Searching...
sâmbătă, 6 septembrie 2014

Tort de capsuni cu mac

  

    Macul si lichiorul de portocale in combinatie cu capsunile nu sunt chiar un amestec neobisnuit, dar ele au capacitatea de a transforma un tort simplu intr-unul spectaculos. Blatul este foarte lejer, iar crema de iaurt si creme fraiche(o smantana dulce si mai groasa) sau smantana uneste straturile, fara a fi grea.


Ingrediente:

*4 linguri de mac
*200g de unt fara sare, topit, plus putin extra pentru uns tava
*230g faina si 230g de zahar
*1 lingurita praf de copt
*4 oua mari, la temperatura camerei
*1 lingurita esenta de vanilie

Pentru sirop si crema avem nevoie de:*coaja rasa si zeama de la 1 portocala mare
                                                               *100g zahar si 170g de iaurt grecesc
                                                               *500ml smantana pentru frisca
                                                               *350g capsuni feliate, plus extra pentru servit (obtional)

Mod de preparare

  - Prajeste uscat macul intr-o tigaie, la foc mic, timp de 2 minute sau pana cand incepe sa-si elibereze aroma. Lasa-l sa se raceasca, incinge cuptorul la 180 de grade. Unge cu unt si tapeteaza 2 tavi cam de 20 cm.
  - Amesteca faina cu praful de copt,apoi pune-le deoparte.Intr-un bol mare de mixer, pune ouale si zaharul. Folosind mixerul electric, bate cele doua ingrediente pana obtii o compozitie groasa si de culoare deschisa.Adauga untul usor racit dupa topire si extractul de vanilie si reporneste mixerul cateva secunde. Cerne faina amestecata cu praf de copt, adauga-i 3 linguri de mac, iar apoi, cu ajutorul unei linguri mari de metal,incorporeaz-o treptat in compozitie. rastoarna aluatul in tavi si da-l la cuptor 25 de minute sau pana devine auriu si ferm la atingere. Lasa cele 2 blaturi sa se raceasca in tavi cam 10 minute, apoi transfera-le pe un gratar pentru prajituri.
  - Pentru a prepara siropul, incalzeste zeama de portocale si 50g din cantitatea de zahar in cuptorul cu microunde , timpde 30 de secunde. Cu ajutorul unui cutit taie fiecare blat in jumatate, pe orizontala, altfel incat sa obtii 4 discuri (ca sa iasa tortul cat mai etajat). Cu ajutorul unei pensule unge din abundenta suprafata taiata si marginile fiecaruia.
  - Pentru a prepara umplutura, bate iaurtul si smantana pentru frisca, restul de zahar si coaja rasa de portocala, pana obtii o compozitie groasa si usor de intins.Aseaza in straturi blaturile, crema si capsunile. Ultimul strat trebuie sa fie unul de crema. Presara deasupra restul de mac, apoi pune tortul deoparte la rece 30 de minute inainte de a il taia in felii.

*de retinut ca blaturile si crema se pot prepara cu o zi inainte fara nici o problema
  

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!