Searching...
miercuri, 17 septembrie 2014

Tocanita ardeleneasca cu ciuperci si smantana

 
Tocanita ardeleneasca cu ciuperci si smantana dupa o reteta clasica este foarte usor de gatit. 
Desi reteta e destul de simpla, merita incercata, tocanita e foarte gustoasa.


  • Ingrediente:
  • -1 kg de ciuperci champignons – se pot folosi si ciuperci de padure, pleurotus, etc
  • -1 ceapa medie
  • -150 ml smantana – eu am folosit o smantana groasa, de tara, foarte buna
  • -4-5 catei de usturoi
  • -2-3 linguri de faina
  • -1 legatura de marar si 1 de patrunjel
  • -1 praf de tarhon
  • -4-5 linguri de ulei
  • -sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Ciupercile se curata de pielita, se rup picioarele si se spala toate rapid sub jet de apa rece. Atat palariile cat si picioarele se taie felii. Daca palariile sunt mari, taiati-le intai in jumatate, apoi le feliati. Usturoiul se curata, se spala si se toaca marunt.Mararul si patrunjelul se curata si se spala.Intr-o tigaie mai mare sau chiar intr-o cratita, se pune uleiul la incins. Se calesc ceapa si usturoiul pana cand devin usor transparente, amestecand des. Se adauga ciupercile taiate si un praf de piper si se amesteca usor cateva minute, sa se caleasca si acestea putin. Eu pun pe foc mic, ciupercile ies mai bine asa, chiar daca dureaza mai mult gatitul. Cand ciupercile incep sa se inchida la culoare, se adauga apa pana cand aproape se acopera ciupercile.Nu va speriati ca e prea multa apa, ea va scade. Evitati sa puneti sare la inceput, pentru ca ciupercile vor lasa si mai multa apa. Vom potrivi tocanita cu sare la final. Cand mancarea incepe sa clocoteasca, adaugati mararul tocat.Intr-o cana puneti 2 linguri cu varf de faina de grau si apoi adaugati apa pana pe la doua treimi din cana. Amestecati bine bine pana se omogenizeaza si adaugati continutul canii in mancare.  Amestecati foarte usor pentru a evita sa rupeti ciupercile feliate. De cand a dat primul clocot pana cand ciupercile s-au facut, eu am mai tinut pe foc cam 35 de minute la foc mic. Timpul poate sa scada, in functie de cat de tare dati flacara.Se amesteca des, ca sa nu se arda.Cand ciupercile sunt gata, se adauga smantana si se amesteca usor, apoi se mai clocoteste 2-3 minute. La final potrivim de sare si, daca mai e nevoie, punem si piper. Adaugam patrunjelul tocat si amestecam usor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!