Searching...
miercuri, 17 septembrie 2014

Friptura de porc la cuptor


Ingrediente reteta :

  • 500g carne de porc
  • 4 linguri ulei
  • 1/2 lingurita piper
  • 1/2 lingurita boia
  • o lingurita cimbru
  • o lingurita coriandru (optional)
  • 2 catei de usturoi
  • o lingura pasta de tomate
  • sare


Modul de preparare a retetei:

Nu avem nevoie de noroc, talent sau experienta in bucatarie pentru a obtine o friptura de porc frageda si suculenta, avem nevoie doar de rabdare, asta deoarece va trebui sa tinem carnea la marinat timp de cateva ore. Reteta este foarte simpla: preparam rapid o marinada, lasam un timp carnea la marinat si apoi o dam la cuptor. Avand cantitatile de ingrediente si imaginile retetei, explicatiile care urmeaza aproape ca sunt de prisos, insa am detaliat totul pentru a-i ajuta pe incepatori. Pentru marinada punem intr-un vas patru linguri de ulei si adaugam o jumatate de lingurita cu piper si o alta jumatate de lingurita cu boia (eu am pus boia dulce, insa putem pune si boia iute la aceasta friptura de porc, daca vrem sa fie si mai condimentata). Adaugam o lingurita cu cimbru si o lingurita cu coriandru, doi catei de usuroi (pisati sau dati pe razatoarea mica) si o lingura cu pasta de tomate. Nu este neaparat necesar, insa corinadrul ar bine sa fie macinat pentru a ne aroma cat mai bine friptura de porc (daca nu este, si nici nu avem cu ce sa il macinam, atunci il putem presa putin cu lama unui cutit, boabele se sparg destul de usor). Amestecam bine totul si astfel am obtinut marinada fripturii (daca nu avem coriandru in bucatarie, putem sa facem reteta chiar si fara acesta, doar ca isi va pierde o parte din savoare). Daca ni se pare ca este nevoie, punem si putina sare. Taiem felii carnea de porc (de preferat mai groase, macar de un deget/ un cm), le ungem bine cu marinada (pe ambele parti), le punem intr-un vas si apoi turnam peste ele marinada ramasa. Pentru un rezultat cat mai bun, adica pentru a absorbi cat mai bine aromele, este indicat ca feliile de carne de porc sa stea in acest amestec macar doua-trei ore (cu cat feliile vor sta mai mult timp la marinat, cu atat friptura de porc ne va iesi mai aromata si mai frageda). Pornim cuptorul si il lasam sa se incinga foarte bine. Punem friptura de porc intr-o tava sau un vas termorezistent (cu tot cu marinada), ii mai adaugam 100 ml de apa si acoperim tava/ vasul cu o folie de aluminiu. Introducem tava cu friptura in cuptorul incins si o lasam in jur de 40 de minute la foc mediu (175-180 grade C). In acest timp vom intoarce cel putin o data feliile de carne, pentru a sta cu ambele parti in marinada si a se patrunde cat mai uniform. Dupa ce trec cele 40 de minute, inlaturam folia de aluminiu si mai lasam friptura de porc la cuptor pentru inca un sfert de ora, cat sa se rumeneasca frumos si sa capete un aspect placut (cum nu toate cuptoarele coc la fel, este bine ca mai spre sfarsit sa stam cu ochii pe friptura, pentru a nu ni se rumeni mult mai tare decat ne-am dori).
 Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete culinare!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Back to top!